Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η (πολιτική) φούσκα έχει το σχήμα του (πολιτικού) μηδενικού

Πριν λίγους μήνες συζητούσαμε σε μια παρέα τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που έπαιζαν τότε στον Τύπο και κάποιοι έθεταν το ερώτημα γιατί κάποιος που ξέρει ότι χάνει να πάει σε εκλογές. Τότε έλεγα ότι νομίζω ότι καταρρέουν και δεν μπορούν να κυβερνήσουν και πάλι εισέπραττα την ίδια ερώτηση. Γιατί να μην μπορούν; 151 είναι. Δεν χωνεύεται εύκολα αυτή η απάντηση.

Δεν παριστάνω τον εκ των υστέρων προφήτη, δεν ήμουν καθόλου βέβαιος για αυτό που έλεγα, το πιθανολογούσα απλώς και σε καμία περίπτωση φυσικά δεν περίμενα την πρωτοφανή πανωλεθρία που υπέστησαν. Όμως τελικά αυτή ήταν η απλούστατη πραγματικότητα. Και ακόμη χειρότερη: Ο Καραμανλής εκτός από ανίκανος και πλαισιωμένος από γελοία και διεφθαρμένα κομματόσκυλα, φαίνεται και ότι δεν τη γούσταρε τη δουλειά, δεν ήθελε να κυβερνήσει. Δεν το έκανε ποτέ και τώρα στο τέλος απλώς δεν μπορούσε να κοροϊδέψει πια κανέναν κι ας είχε γίνει εξπέρ στην παντομίμα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν με διαφορά η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Όχι μόνο δεν παρήγαγε τίποτα, όχι μόνο απογείωσε τη διαφθορά αλλά, το χειρότερο, συνειδητά και προγραμματικά αφαίμαξε τους μη έχοντες προς όφελος μιας ολιγαρχίας, στο όνομα δήθεν της Ανάπτυξης την οποία όμως είχε ήδη καταβαραθρώσει πριν ξεκινήσει η διεθνής κρίση. Και τελικά εισέπραξε ότι της άρμοζε: το ιστορικό χαμηλό, τη διψήφια διαφορά και τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο "Τσάρο της Οικονομίας" της έξω από τη βουλή (όπως διαφαίνεται τη στιγμή που γράφεται η ανάρτηση).

Το ΠαΣοΚ ίσως να μην έχει καν την πολυτέλεια της μιάμιση θητείας που είχε ο Καραμανλής (σε περίπτωση που τα θαλασσώσει εξίσου εννοείται). Οι ψηφοφόροι μετακινούνται πλέον πολύ πιο δυναμικά από ότι στο παρελθόν και αυτό ίσως είναι και το πρώτο σημάδι ότι ενδεχομένως σύντομα να μετακινούνται και εκτός δικομματισμού.
---

Update (6 Oκτ): "Με «όνομα βαρύ σαν ιστορία», καλείται το 1997 να σταματήσει την κατρακύλα της Δεξιάς και την πολύχρονη παρουσία της στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι όταν του έγινε η πρόταση, ο ίδιος είχε αντιρρήσεις και χρειάστηκαν πιέσεις και διαβεβαιώσεις για να καμφθεί. Οσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, λένε ότι δεν έβλεπε με καλό μάτι την ανάληψη μεγάλων ευθυνών, ούτε ήταν ποτέ άνθρωπος της καθημερινής δράσης. Σ' αυτό ίσως να κρύβεται και το μυστικό της -ακατανόητης σε πολλούς-απόφασής του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εν γνώσει του ότι ουσιαστικά παραδίδει την εξουσία, έξι μήνες νωρίτερα, στον Γιώργο Παπανδρέου." -Από την Ελευθεροτυπία της επαύριο του post.

Update (Ιανουάριος 2010): Βλέποντας τα πράγματα από απόσταση λίγων μηνών πλέον, διαπιστώνω ότι ο λόγος ήταν άλλος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία γιατί έφτασε τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας και δεν ήθελε να τη χρεωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου