Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΤΟΥ

    Αρχική > Κοινωνία, Time
Ω, έλατο...
25/12/2010 10:35:00 πμ | Λογοθέτη Ελένη
              

Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Ο Άγιος Βονιφάτιος , τον 8ο αιώνα μ.Χ , ενσωμάτωσε το δέντρο στην Χριστιανική θρησκεία και μέχρι τον τον 16 αιώνα , τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών, τοποθετούσαν ένα έλατο μέσα στους ναούς.

Σταδιακά, τα δέντρα άρχισαν να μεταφέρονται και μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο. Το έθιμο γινόταν αιτία για πολλά ατυχήματα!. Έτσι, μέχρι να εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φωτάκια, οι προνοητικοί είχαν και έναν κουβά νερό κάτω από το δέντρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς…

Λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, λέγεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του.

Στα μέσα του 1800, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο...

Οι πρωτιές

Νέα Υόρκη: Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, στολίσθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον.

Ελλάδα: Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε στην χώρα μας, ήταν το 1883 στο Ναύπλιο, στα ανάκτορα του Όθωνα.

Σιάτλ: Το μεγαλύτερο φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο στολίστηκε το 1950 στο Σιάτλ των ΗΠΑ και είχε ύψος 6
AΠO  REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου