Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ

Δήλωση 12.000 έυρώ - κατάθεση 10 εκατ.!

Οργιο φοροδιαφυγής από 2.250 γιατρούς εντόπισε το ΣΔΟΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Παχυλοί τραπεζικοί λογαριασµοί µέχρι και 10 εκατ. ευρώ και ισχνές φορολογικές δηλώσεις ακόµα και κάτωαπό το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αποτελούν το κοινό γνώρισµα 2.250 ιδιωτών, νοσοκοµειακών και γιατρών του ΙΚΑ που πιάστηκαν στην απόχη των ελέγχων του Σώµατος Δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος 
Για πολλούς από αυτούς, οι ενδείξεις απόκρυψης εισοδήµατος συνοδεύονται από ευρήµατα συµµετοχής σε κυκλώµατα υπερτιµολογήσεων και πλαστών συνταγογραφήσεων. Ολοι τους βρίσκονται τώρα αντιµέτωποι µε το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών τους ώστε να «δέσουν» οι υποθέσεις και να επιβληθούν οι σχετικές καµπάνες προστίµων. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών προειδοποιεί πως εκτός από τα πρόστιµα, όπου χρειάζεται θα γίνουν και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι καταθέσεις που ήδη άνοιξαν θα βρίσκονται στην πρώτη γραµµή.

Το θέµα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, κατά την οποία σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Λοβέρδος ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων στους γιατρούς του ΕΣΥ. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το κύριο µέρος της έρευνας του ΣΔΟΕ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του µήνα, οπότε και θα εκδοθούν αναλυτικές ανακοινώσεις για τη φοροδιαφυγή και την τιµωρία των γιατρών που βρίσκονται υπό έλεγχο.

Τραπεζικά εµπόδια
Οπως λένε αρµόδια στελέχη, τα αποτελέσµατα θα έρχονταν νωρίτερα αν δεν υπήρχαν τα προσκόµµατα που προβάλλουν πολλές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δεν διευκολύνουν τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι η νοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στους ελεγκτές.

Οι φορολογικοί παράδεισοι
Προβλήµατα εντοπίζονται και για το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και για λογαριασµούς offshore µε έδρα την Κύπρο. «Δεν είναι δυνατόν να µας απαντούν στα αιτήµατα για συνδροµή στην έρευνα µέσα σε µία εβδοµάδα οι Γερµανοί, οι Αγγλοι και οι Ιταλοί και να έχουµε πρόβληµα µε γειτονικές χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Ελεγχοι διενεργούνται επίσης για πλαστές συνταγές από γιατρούς του ΙΚΑ και του Οργανισµού Περίθαλψης Ασφαλισµένων του Δηµοσίου. Ο χάρτης των τραπεζικών λογαριασµών που έχουν ανοίξει µέχρι σήµερα δείχνει στο σύνολο των 2.250 γιατρών, 1.000 από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τη συµπρωτεύουσα, 250 από το Κολωνάκι, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται ευρύτερα από την Αττική. Καταθέσεις 1 - 10 εκατ. ευρώ
Το ΣΔΟΕ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας από τον περασµένο Φεβρουάριο. Μέχρι σήµερα έχει προβεί στον έλεγχο 2.250

ιδιωτών και νοσοκοµειακών γιατρών και τα ευρήµατα είναι εντυπωσιακά. Οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους σε Ελλάδα και εξωτερικό αποκαλύπτουν καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ορισµένοι από αυτούς, υπερβαίνοντας κάθε όριο προκλητικότητας, δήλωναν στην Εφορία εισοδήµατα ακόµα και κάτω από το αφορολόγητο όριο εξασφαλίζοντας έτσι και επιστροφή φόρου.

Η αρχή έγινε από τους 151 του Κολωνακίου, εκ των οποίων ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήµατα χαµηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και µόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδηµα άνω των 100.000 ευρώ. Υπήρξαν µάλιστα τρεις γιατροί που ενώ διατηρούσαν ιατρείο σε µια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδηµα από 300 έως 1.002 ευρώ.

Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ άρχισε να ελέγχει τα δηµόσια νοσοκοµεία, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τις σχέσεις µε ιδιωτικές εταιρείες και θεραπευτήρια για να διαπιστώσει ένα απίστευτο γαϊτανάκι υπερτιµολογήσεων, τριγωνικών συναλλαγών, έκδοσης πλαστών παραπεµπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων–µαϊµού, όπου η ζηµία του Ελληνικού Δηµοσίου θεωρείται σχεδόν ανυπολόγιστη.

Τα λαβράκια που έχει εντοπίσει αναδεικνύουν όργιο φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς, καθώς σε ορισµένες περιπτώσεις εµπλέκονται ακόµα και υπάλληλοι υπουργείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου