Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


Ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες σε όσους δεν συμμορφωθούν
Πρόστιμα και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες προβλέπει η υγειονομική διάταξη που ενεργοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας.
«Η έκδοσή της δείχνει ότι έχουμε σοβαρευτεί ως χώρα σε θέματα Δημόσιας Υγείας και πως δεν μπορεί κάθε κοινωνική ομάδα να παίζει με την υγεία των πολιτών», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε χθες τη διάταξη και την απέστειλε στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να δημοσιευτεί αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η διάταξη προβλέπει ποινές και δράσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες, ενώ οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το υπουργείο Υγείας εξαντλεί την αυστηρότητά του σε εστίες μόλυνσης οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
Με βάση την υγειονομική διάταξη, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μπορούν να υποχρεωθούν –παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικών– να επιστρέψουν στην εργασία τους. Τα αρμόδια όργανα των δήμων, της περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν τακτικούς ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Την έκδοση της επείγουσας υγειονομικής διάταξης είχε προτείνει στον υπουργό Υγείας την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου