Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πώς η Πόπη Παπανδρέου έφτασε να "δέσει" το σύστημα



Από το βιβλίο του Declan Hill, τις μαρτυρίες της UEFA και το πως η κυρία Παπανδρέου αποκρυπτογράφησε τα πιο αμαρτωλά μυστικά του ελληνικού ποδοσφαίρου...
Δεν ξέρουμε αν η κυρία Παπανδρέου γνώριζε τι εστί στοίχημα, over και under, η αλήθεια είναι πάντως ότι ...έγινε εξπέρ, διαβάζοντας λεπτομέρειες για το πως παίζεται το στοίχημα, είτε νόμιμο, είτε παράνομο.

Το πόρισμά της που προκάλεσε "σεισμό" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αλλά τα μάτια της εισαγγελέως άνοιξε και η UEFA με τους απεσταλμένους της, που ουσιαστικά επιβεβαίωσαν αυτό που ενδεχομένως να υποψιαζόταν. Ότι η ποδοσφαιρική Ελλάδα είναι μια άκρως διεφθαρμένη χώρα.
Η κυρία Παπανδρέου, αναλύει κατ' αρχήν τι σημαίνει το στήσιμο αγώνα: "Στην πραγματικότητα συντελούνται δυο στησίματα. Το στήσιμο του ματς και το στήσιμο της στοιχηματικής αγοράς. Αν ένας παράνομος ντίλερ θέλει να στήσει την αγορά, πρέπει πρώτα να ελέγξει το εύρος της να βάλει ένα στοίχημα, που θα του εξασφαλίσει το μέγιστο κέρδος κι έπειτα να εξασφαλίσει ότι οι παίκτες θα φέρουν το σωστό αποτέλεσμα" σημειώνει.

Η ανάλυσή της είναι λεπτομερής και δανεισμένη από το βιβλίο του δημοσιογράφου  Declan Hill "The fix" που τον ανέδειξε σε κορυφαίο αναλυτή "στημένων αγώνων" και διαφθοράς στα σπορ.

Όπως τονίζει η εισαγγελέας "η αναφορά των παραπάνω αποσπασμάτων θα είχε μόνο μυθιστορηματική αξία, αν οι συγκεκριμένες περιγραφές του εν λόγω δημοσιογράφου δεν απεικόνιζαν εν πολλοίς την ελληνική πραγματικότητα. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε είναι αποκαλυπτικά".

Η κυρία Παπανδρέου θεωρεί ως "διευθυντές ορχήστρας" των στημένων αγώνων τον Αχιλλέα Μπέο και τον Γιώργο Τσακογιάννη, ενώ αποδίδει "κυρίαρχο ρόλο" στον Μάκη Ψωμιάδη. Η έρευνά της, σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές υποκλοπές την οδήγησαν και σε άλλα πρόσωπα, για τα οποία ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς υπέπεσαν στην αντίληψή της "παράνομες δραστηριότητες" για αγώνες της Superleague, όπως το περίφημο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού.

 

Ο συγκεκριμένος αγώνας, πάντως, δεν σχετίζεται με τα "στημένα παιχνίδια" για το στοίχημα, αλλά προφανώς κατά την άποψη της εισαγγελέως εμπίπτουν στην λειτουργία του όλου "συστήματος" που διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η UEFA τα ήξερε...

Τα μάτια της κυρίας Παπανδρέου, ωστόσο, άνοιξαν οι απεσταλμένοι της UEFA που ήρθαν μετά από παρέμβαση του Σοφοκλή Πιλάβιου και της τα εξήγησαν με το "νι" και με το "σίγμα".

Οι καταθέσεις του ειδικού περί στοιχημάτων στην UEFA, Dhont Karl Astere και του συντονιστή του πειθαρχικού τμήματος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Graham Leslie Peaker, ήταν αποκαλυπτικές. Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας τους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων διεφθαρμένους, ή ελαφρά ύποπτους ακριβολογούσαν 100%.

Η κ.Παπανδρέου τονίζει: "Μετά από καταγγελίες ότι αρκετοί από τους αγώνες αυτούς ήταν προσυνεννοημένοι για στοιχηματικά οφέλη από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στους τελευταίους, η UEFA αποφάσισε την σύσταση ενός ελεγκτικού μηχανισμού ανίχνευσης της στοιχηματικής απάτης που ονομάστηκε BDFS με αποστολή να αποκαλύπτει τυχούσες ανωμαλίες σε συνήθεις στοιχηματισμούς. Παράλληλα, η UEFA συμβλήθηκε με τα μεγαλύτερα τουλάχιστον στοιχηματικά γραφεία της Ευρώπης και της Ασίας από τα οποία αντλεί σημαντικές πληροφορίες".

 

Η εισαγγελέας επικαλείται και τη μαρτυρία του Σοφοκλή Πιλάβιου (στις 19-3-2010), υπογραμμίζει ότι η UEFA ερεύνησε χιλιάδες αγώνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ύποπτα παιχνίδια σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ σε άλλες μέσα σε δυο χρόνια δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό.

Το πορτρέτο των Μπέου-Ψωμιάδη

Οι ειδικοί της UEFA σκιαγράφησαν ως εξής το πορτρέτο του Αχιλλέα Μπέου: "Ο κος Μπέος έχει φήμη σε όλη την ποδοσφαιρική αδελφότητα ως άνθρωπος που αγοράζει ποδοσφαιρικά σωματεία για παράνομες δραστηριότητες. Ο κος Μπέος έχει εξεταστεί από την UEFA στο παρελθόν, σχετικά με την ύποπτη εικόνα στοιχήματος που παρατηρήθηκε σε μια άλλη ελληνική ομάδα που είχε στην ιδιοκτησία του (σ.σ αναφέρεται στον αγώνα Πανιωνίου-Ντιναμό Τυφλίδος)".

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τονίζει: "Ο κ.Μπέος ο οποίος είναι Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, είναι εδώ και καιρό ύποπτος σε στημένους αγώνες. Είναι ευρέως ύποπτος σε όλη την Ελλάδα για το ότι κατέχει ποδοσφαιρικούς συλλόγους μόνο για παράνομη δραστηριότητα".

 

Η κ.Παπανδρέου καταλήγει για τον ρόλο του Αχιλλέα Μπέου. Τον χαρακτηρίζει διευθυντικό...

Για τον Μάκη Ψωμιάδη τονίζεται ότι "έχει στην ιδιοκτησία του την Καβάλα ήταν βασικός μέτοχος της ΑΕΚ Αθήνας (και) απέκτησε κακή φήμη με διαδόσεις να υπαινίσσονται ότι είχε μπει στα αποδυτήρια του διαιτητή απειλώντας τον. Ο κος Ψωμιάδης έχει κακή φήμη στον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχουν νύξεις ότι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά πήρε επίσημο έγγραφο από ένα γιατρό, το οποίο ανέφερε ότι έχει μια σπάνια ασθένεια, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην φυλακή".

Κι αυτό ...από έκθεση της UEFA!

Το πόρισμα φιλοξενεί όλους τους διαλόγους, που ήδη δημοσιεύσαμε και η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, εξιστορεί τους τρόπους που στήνονται αγώνες, ή παίζεται "παράνομο στοίχημα" και  καταλήγει ζητώντας τις ποινικές διώξεις των εμπλεκομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου