Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Διονύσου



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου (28/03/2011) για τον προϋπολογισμό, κατέθεσε τις απόψεις της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μπιτάκος.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι, η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά αποτυπώνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού ηπροχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού της νέας Δημοτικής Αρχής. Είναι προφανές ότι, ο φετινός προϋπολογισμός, κυρίως λόγω της ενοποίησης των 7 πόλεων μας, με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Προγράμματος Καλλικράτης, θα έπρεπε να αποτυπώσει πλήρως την πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου και να δώσει ξεκάθαρα το στίγμα της για το πώς θα προχωρήσει η οικονομική της πολιτική στη χρονιά, που ήδη διανύουμε αλλά και σε ολόκληρη την τετραετία.

Θα έπρεπε, συνεπώς, ο προϋπολογισμός να είναι ειλικρινής, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικός, να αποτυπώνει τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του Δήμου και, κυρίως, να λαμβάνει υπόψη τις δυσμενέστερες παραμέτρους για την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών, ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει κι έτσι κατατίθεται σήμερα ένας προϋπολογισμός, που προσπαθεί να εξωραΐσει τα πράγματα.
Ένας από τους στόχους του προϋπολογισμού, θα έπρεπε να είναι η αποφυγή δημιουργίας λειτουργικού ελλείμματος του Δήμου, μέσω αύξησης των εσόδων, η μείωση των δαπανών σε διάφορους τομείς, κυρίως στα Νομικά Πρόσωπα, η αύξηση της δανειοληπτικής ικανότητας και η δημιουργία σταδιακού λειτουργικού πλεονάσματος για την πραγματοποίηση δημοτικών έργων. Κι όλα αυτά, μέσω των οργανωτικών δομών του Δήμου, προχωρώντας σε πιστοποίηση των υπηρεσιών του, σε σύσταση τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, πλήρη μηχανοργάνωση του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, στην οργάνωση ενιαίας αποθήκης και στη δημιουργία άλλων ελεγκτικών μηχανισμών.

Άλλος στόχος του προϋπολογισμού, ένας από τους πιο σημαντικούς, θα έπρεπε να είναι η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Έτσι, θα έπρεπε να αναγράφονται κονδύλια για την απασχόληση και τη νεολαία, για τη δημιουργία νέων ΚΕΠ σε Δημοτικές Κοινότητες, που δεν διαθέτουν, δαπάνες για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στην πόλη και τόσα άλλα, που θα προσφέρουν νέες ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες μας.

Επίσης, στόχος του προϋπολογισμού και μάλιστα μακροχρόνιος θα έπρεπε να είναι η απόκτηση γης και πιστεύουμε σαν δημοτική παράταξη ότι, θα πρέπει να σας απασχολήσει η σύνταξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου απαλλοτριώσεων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των υποδομών και την πραγματοποίηση σημαντικών έργων στην πόλη μας.

Κανένας στόχος από τους ανωτέρω δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το σχέδιο προϋπολογισμού, που εισάγετε για ψήφιση, αφού στερείται οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδιασμού. Κάποια ερωτήματα θα έπρεπε να απαντηθούν και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, εάν υπήρχαν βέβαια, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, η πολιτική σας σχετικά με τα δημοτικά τέλη. Ποια είναι συγκεκριμένα; Θα ακολουθήσετε ενιαία τιμολογιακή πολιτική; Ποια είναι η πολιτική σας σχετικά με τα τέλη ύδρευσης και γενικότερα η πολιτική εσόδων, που θα εφαρμόσετε στο νέο Δήμο Διονύσου;

Εδώ θέλω να συγχαρούμε το προσωπικό του Δήμου για την προσπάθεια, που κατέβαλλε όλους αυτούς τους μήνες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, μια πρωτόγνωρη διαδικασία λόγω των νέων μεγεθών του ενιαίου Δήμου. Δυστυχώς, όμως, καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, που δεν αποτελεί καρπό μιας κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής της νέας διοίκησης, ενός ενιαίου σχεδιασμού για τις Δημοτικές μας Κοινότητες.

Η προχειρότητα, η έλλειψη προγραμματισμού και αναπτυξιακής διάστασης στην πολιτική σας, η αναποτελεσματικότητα, ο ανεύθυνος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τη σημερινή διαδικασία, δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό και δημιουργικό για την καθημερινότητα των δημοτών μας. Και δεν μας δίνει κανένα απολύτως περιθώριο, ώστε να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό».

mpitakos

Ο εισηγητής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μπιτάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου